Slikarski pribor

Slikarstvo je jedna divna strana umetnosti. Svi vole da vide lepu sliku i da uživaju u njoj, ali retki umeju da naprave sliku koja stvara užitak. Pored talenta i znanja da bi se dobra slika napravila neophodan je kvalitetan materijal i alat.

Knjižare Čičak nude Vam slikarski pribor širokog asortimana po veoma povoljnim cenama. Bilo da ste amater ili profesionalac kod nas ćete naći baš ono što Vam je potrebno.

U ponudi imamo slikarski pribor za profesionalce i amatere, kao i za početnike.

Izdvajamo: štafelaje, razne vrste papira, platna, palete, uljane, akrilne, akvarel boje, terpentin, tuševe raznih nijansi, četkice…

Papiri

Što se papira tiče, imamo hamer raznih formata i boja, akvarel papir različitih gramaža, papir za skiciranje, pelir, natron

Za Vaše ideje nudimo papir  80g, a4 i a3 formata,  različitih nijansi, potom hamere različitih formata, kao što su:

Hamer A4 dimenzija 297mm*210mm

Hamer A3 dimenzija 420mm*297mm

Hamer B1 dimenzija 1000mm*700mm

Iz ponude izdvajamo FABRIANO hamer B1 od 220g, proizveden od 100% celuloze koji je s jedne strane gladak, a s druge strane hrapav, i hamer formata B1 200g koji je s obe strane gladak. Primena je raznovrsna.

Za kreativne ideje i realizaciju istih iz ponude izdvajamo EVA PENU debljine 2.0 mm za višenamensku upotrebu. Pored osnovnih boja imamo i fluo penu, zatim gliter eva penu, koja pored raznih boja može biti i samolepljiva, eva pliš penu u više boja, kao i filc u boji, hologramski i metalik papir .

Kao dodatni materijal nudimo Vam i dvostrani color rebrasti karton velicine A4 u više boja, krep papir raznih boja i craft kreativni JUNIOR pribor koji u ponudi ima plišane trake, dekorativna pera, dekorativne oči, cirkone, perlice, zvezdice, bubamarice, srca, bušače različitih oblika.

Za lakše precrtavanje kontura imamo i paus papir A4 i A3 formata.

Ideja je mnogo, materijala još vise!

Boje

Nešto bez čega jedan umetnik, bio profesionalac ili amater, ne bi bio kompletan su boje! Velikim izborom boja pružamo mogućnost da Vaša kreativnost bude izražena u potpunosti. Imamo uljane boje napravljene od pigmenta visokog kvaliteta koji omogućava dobro prijanjanje na površinu i lako manipulisanje. Od uljanih boja u ponudi imamo  STANDART  pakovanje od 12 boja po 12ml, VAN GOGH uljane boje holandske proizvodnje u pakovanju od 6 boja po 20ml. Zatim, akrilne bojevisoko postojane sa prozirnim finišom, boja koja ne žuti. Lako ju je razblažiti vodom i koristiti na svim tipovima površina, a nakon sušenja je trajna i otporna na vodu.

Fluorescentne akrilne boje svetle pod uticajem UV svetla. Imamo pojedinačne tube od 60ml, zatim pakovanje od 12 boja po 12ml i pakovanje od 12 boja po 20ml. Akvarel sama reč akvarel dolazi od latinske reči aqua što znači voda. Italijani su tu reč pretvorili u akvarelo i to u našem prevodu znači vodena boja. Akvarel boje karakteriše prozirnost i prozračnost, što potvrđuju PEBEO akvarel boje.

Osim profesionalnih akvarel boja imamo i vodene boje raznih proizvođača namenjene početnicima. Tempereboje za slikanje napravljene od uljanih emulzija i emulgatora. Imaju punije senke od akvarela, ne ostavljaju tragove četkica i zbog svojih osobina su često omiljeni slikarski pribor za početnike, ali i za iskusne slikare.

Tempere koje izdvajamo iz ponude  

  • KOH-I-NOR -10 boja po 16ml
  • KOH-I-NOR -10 boja po 10ml
  • KOH-I-NOR -6 boja po 16 ml
  • JUNIOR -10 boja po 16ml
  • AERO -14 boja po 7ml i još nekoliko drugih proizvođača.

Pastele

Suvi pastel ili kreda je vrlo kvalitetan i dugotrajan materijal, napravljen od najkvalitetnijeg pigmenta i može se koristiti na skoro svim površinama. Imamo MAPED suve pastele raznih nijansi, pojedinačne ili u pakovanju od 10 boja.

Uljani pastel ili voštane boje imamo od više proizvođača, kao što su JUNIOR-12 boja, STAEDTLER-8 boja, STAEDTLER pakovanje u olovci od 12 boja, KOH-I-NOR-pakovanje od 6 i 12 boja.

Tuševi

Tuš ili kinesko mastilo  je vodeni rastvor pigmenta. U upotrebi je najčešće u crnoj boji , mada ga mi imamo i u drugim bojama kao  što su zlatna, srebrna, roze, bela…

Pored osnovnih slikarskih materijala i pribora, tu su i ne manje važna ostala slikarska pomagala- palete kao baza stvaranja boja, drvene i plastične, raznih veličina i oblika, špahtle, nozići za linorez, tube za papir, portfolio sa ručkom, manikin figure.

Špahtle

Spadaju među slikarski pribor pomoću kojeg stvaralac nanosi slojeve na površinu. Špahtle su izrađene od nerđajućeg materijala, a deo namenjen za držanje rukom je od plastike ili drveta. Špahtle se koriste i u izradi skulptura i drugih vizuelnih umetnosti.

Nožići za linorez

Linorez je tehnika utiskivanja teksture u podlogu nožićima posebne namene. Set za linorez sadrži pet različitih nožića i to: jedan ravan, dva okrugla i dva pod uglom od 90 stepeni različitih veličina. Nožići su izrađeni od čelika postojanih oštrica. Osim za linorez, koriste se i za duborez, kod izrade sitnih detalja.

Manikin

„Mali čovek“ ili anatomska lutka su figure napravljene da svojim dimenzijama i izgledom što vernije oponašaju telo čoveka. Njih su u prošlosti najčešće koristili krojači i kostimografi kao pomoć pri izradi i dizajniranju, zatim trgovci radi reklamiranja odeće. Kasnije su se manikin lutke koristile i u obrazovne svrhe, za upoznavanje učenika sa anatomijom. Sve u svemu imaju široku namenu. Mi u ponudi imamo manjeg i većeg čoveka i mušku i žensku šaku.

U ponudi još imamo i prirodni ugljen, mek, namenjen crtanju studija i istraživanju formi, svetlosti i eksperimentisanju u crtežu.

Četkice za razne tehnike slikanja od prirodnih I veštačkih materijala

Nezaobilazna stavka u priboru svakog umetnika – četkica!

Četkice vrhunskog kvaliteta od prirodne dlake ili životinjske dlake,i sintetičke od najlona i poliestera.

Sužavane,zakriljene,brušene,flat,ugaone sa dugom i kratkom dlakom.

I sve to na jednom mestu u knjižari „ČIČAK“.

Štafelaji

Namenjeni su profesionalcima i početnicima, upotrebi unutar ateljea ili na otvorenom, u zavisnosti od prilika. Kvalitet i stabilnost materijala i izrade omogućava dugotrajnost i izdržljivost.

Uglavnom su napravljeni od brestovog drveta, tronošci ili stoni. Imamo i aluminijumski štafelaj,  veoma lagan i lak za upotrebu.

Površina za slikanje je presudna za kvalitet i izgled slike i zbog toga je važno odabrati dobru podlogu za rad koja će najbolje izaći u susret Vašoj kreativnosti i zahtevima. Pored gramaže, takođe je važna i granulacija platna koja je određena načinom tkanja i korišćenim materijalom. Lanena platna imaju finiju strukturu od pamučnih.

Platna

Upotrebljavaju se za različite tehnike slikanja. Pamučna platna visokog kvaliteta su dostupna u svim veličinama. Gramaža platna od 400g omogućava slikanje u svim tehnikama. Platno je tri puta premazano preparaturom i sušeno u posebnim pećima radi dobijanja platna odličnog kvaliteta. Imamo i platna zategnuta na lesonit ploči – CANVAS PLATNA. Gramaža tog platna je 275g.

Palete

Ostali slikarski pribor

Ukoliko imate nekih nedoumica ili želite da se raspitate u vezi slikarskog pribora slobodno nas kontaktirajte. A takođe naša vrata su Vam otvorena, pa svratite, pogledajte, posavetujte se i napravite pravu odluku. 🙂

Subscribe to Our Newsletter