Craft

Sposobnost kreativnog mišljenja i stvaranja dobija sve veći značaj kako u svetu, tako i kod nas. Reč CRAFT se može prevesti  kao veština, umešnost i podrazumeva korišćenje dekorativnog materijala i odgovarajućeg pribora u cilju ostvarenja zamišljenih ideja.

Zbog velikog interesovanja potrošača proizvođači se trude da zadovolje i najrazličitije zahteve kako bi zainteresovani mogli da izraze svoju kreativnost.

Najčešće su u upotrebi eva pena, filc, pirinčani papir, bušači, lepak za dekupaž, akrilne boje, setovi za dekoraciju.

EVA PENA

Evapena pruža pregršt mogućnosti i zbog svoje strukture veoma je pogodna za oblikovanje.

Dostupna je u A4 formatu, u beloj, žutoj, narandžastoj, crvenoj, plavoj, zelenoj, zlatnoj i srebrnoj boji. Osim obične eva pene postoji i eva pena sa gliterom koja  daje notu elegancije. Iz praktičnih i ekonomičnih razloga sve češće se upotrebljava samolepljiva eva pena, jer se onda gubi potreba za obostranim selotejpom i štedi se vreme jer je lakša upotreba i manipulacija materijalom. Primena eva pene je višestruka. Koristi se za dekoraciju čestitki za različite prilike, za pravljenje korpica, za izradu različitih dekorativnih oblika, za pravljenje novčanika, korica za rokovnike i sl.

Za izradu pojedinih predmeta i realizaciju kreativnih ideja mnogo je pogodnija upotreba FILC-a, koji je dostupan kako u različitim formatima tako i u različitim bojama.

BUŠAČI

Laki za upotrebu, a rezultati su besprekorni, jer se korišćenjem bušača dobijaju različiti oblici bez odstupanja kada je veličina u pitanju, što se korišćenjem makaza teško postiže a naročito ako je potrebno više istih oblika. Oblici koji su najzastupljeniji su: srce, pahuljica, sunce, zvezda, detelinka…

Sve popularniji su bušači koji se koriste kao bordure ili bušači koji imaju graničnik za ugao pomoću kojih ivice pojedinih čestitki ili drugih papirnih formi dobijaju drugačiji izgled. Razređen je čitav sistem za izradu kesica i ukrasnih papirnih torbica u kome se metalni šabloni zajedno sa papirom provlače kroz mašinu i buše papir pa odabranoj šari, pa se stiče utisak da je nastajanje tih kutijica dosta kompleksnije nego što je u praksi slučaj.

Najtraženiji su bušači:

 • bušač za papir 1.8 cm
 • bušač za papir 2.5 cm
 • bušač za eva penu 1 cm
 • bučač za eva penu 1.8 cm
 • bušač za eva penu 2.5 cm

PIRINČANI PAPIR / DEKUPAŽ PAPIR

Pirinčani ili rižin papir polako zamenjuje salvete kada je u pitanju sve popularnija dekupaž tehnika oslikavanja. Prednost pirinčanog papira je što je deblji od salvete i črvršći, zbog čega je potrebno dodatno nakvasiti papir pre lepljenja.Rižin papir se ne gužva toliko puno kao salvete, ali tamo gde dodje to takozvanog gužvanja to možete odmah srediti, tako što će te preći prstom preko tog mesta. Motivi su u različitim dimenzijama, pa su pogodni za veće površine. Motivi su mnogobrojni i različiti čime se podstiče razvoj novih ideja. Poznato je oslikavanje najčešće drvenih površina, čak i velikih dimenzija, pa dekoracija nameštaja postaje svakodnevna zanimacija. Pirinčani papir se koristi i za štampanje, pa motivi koji su dostupni u elektronskoj formi mogu biti dostupni i za dekupaž.

Dekupaž tehnika je zastupljena u svim sferama kreativnih radionica. LEPAK ZA DEKUPAŽpostoji od 125ml i 250ml, a postoji i beli craft lepak od 100 ml.Ukoliko se za dekupaž koristi pirinčani papir, a ne salveta potrebno je naneti veću količinu lepka. Kada se preko lepka stavi papir ili salveta onda se folijom ili celofanom poravna i istisne vazduh, pa se preko toga premaže još jednim slojem lepka. Da bi se dobio sjaj potrebno je površinu prelakirati u dva navrata, ali tek posto se prvi sloj laka osušio.

AKRILNE BOJE

Bela akrilna boja koristi se kao osnova za dekupaž projekat. To je naročito važno za početnike, dok se ne savlada veština mešanja boja. Osim bele postoji širok spektar boja, a sve popularnije su i neon boje čija upotrebna vrednost se svakim danom povećava i nalazi primenu u različitim oblastima. Pogodne su za slikanje na papiru, kartonu, drvetu ili platnu, ili bilo kojoj nemasnoj upijajućoj podlozi.

Akrilne boje za slikanje su vrlo mladi tip pribora za slikanje. Za razliku od uljanih boja ili akvarela, nudi brojne prednosti kroz svoj kvalitet i cenu. Akrilne boje su napravljene od kvalitetnih pigmenata boje i akrilove smole. Akrilne boje su vrsta brzosušećih boja, koje sa dodacima mogu dovesti do sporijeg sušenja boja. U svežem stanju mogu se razređivati vodom, a kada se osuše su vodootporne. Gotove akrilne boje obično su pakovaneu plastičnim tubama, kao tempere, nekad iu bocama različitih zapremina, a u široj primeni i u bocama za raspršivanje u obliku spreja.Zbog svojih izuzetnih osobina, među kojima su brzina sušenja, trajnost i otpornost na vodu, nalaze široku primenu u različitim delatnostima, od primenjene umetnosti do automobilske industrije.

SETOVI ZA DEKORACIJU

Da biste upakovali poklon na jedinstven način, ili dovršili neki predmet, potrebni su i detalji koji vrlo često učine Vaš poklon jedinstvenim, potrebni su setovi za dekoraciju. Mogu biti izrađeni od različitih materijala, plastike, drveta, različitih oblika i boja, u vidu stikera ili samolepljivih tračica, obloženih žičica. Upakovani su u kesice i svaka vrsta ima ili određenu gramažu ili isti broj komada u kesici.

Najpopularniji setovi koji nisu samolepljivisu

 • zvezdice
 • kružići
 • srca
 • medvedići
 • cvetići
 • baloni
 • leptirići…

Od samolepljivihizdvajamo:

 • smajliće
 • leptiriće
 • bubamare

Perlice su takođe aktuelne za izradu nakita i finalizaciju predmeta od stakla.

Iz ponude izdvajamo još štipaljkice, sovice, oči, ptičice, mašnice, zvezdice i dr.

Subscribe to Our Newsletter